Lätt limechokladkaka

Till efterrätt bjöd jag på en mumsig kladdkaka. Den är lite nyttigare eftersom det inte är något matfett i. Med limen känns den fräsch och god!

Lätt limechokladkaka

Ingredienser:


3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella lätt
Rivet skal av en lime

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt därefter Kesella och finrivet limeskal.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan svalna och servera med en klick grädde.

Skaldjurspaj

Bjöd mina vänner på en supergod paj igår. Gjorde den för över ett år sen så det va dags att leta fram receptet igen!


Skaldjurspaj

4 personer Ingredienser:

Deg:

3 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten

Fyllning:

300 g oskalade räkor (100 g skalade)
175 g crabsticks
1 röd paprika
2 dl paprika och chili cremefraiche
1/2-1 tsk curry
1/2-1 kmm cayennepeppar
1-2 vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl riven gärna lagrad ost

Gör så här: Gör pajdegen eller använd färdig smördeg. Förgrädda skalet tills det fått fin färg. Skala räkorna och skär sedan paprikan och crabsticken i cm-stora bitar. Vispa samman ägg, cremefraiche och ost, tillsätt kryddorna, paprika, räkor och crabstick. Häll röran i pajformen och grädda i ca 45 min i 200 grader.


Biffar med soltorkade tomater

Jag tycker om att göra mat som man kan frysa in. Biffar va längensen jag gjorde och provade att göra med soltorkade tomater. Ser kanske inte så spännande ut, men det var helt okej. Till serverade jag stekt potatis och tomater, röd paprika och rödlök

Det här behövs, ca 20 biffar:

6 msk ströbröd
9 msk vatten
ca 1 gul lök (hada jag inte hemma, så tog röd lök istället)
600 g köttfärs
8 krm salt
1,5 krm peppar

Gör så här:

1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå några minuter
2. Hacka under tiden lök, soltorkade tomater
3. Blanda samman allt tills smeten blir smidig
4. Blöt händerna lätt och rulla och platta till biffar
5. Stek biffarna i riktligt med matfett tills de fått fin färg

Fylld lövbiff

I lördags skulle jag bjuda några kompisar på mat innan vi skulle vidare på fest. Jag ville göra något jag inte gjort tidigare och jag var sugen på kött. Hittade följande recept i Bonniers kokbok:

Lövbiff:

Det här behövs till 4 personer:

4 stora utplattade lövbiffar, á ca 125 g
1 krm salt
1 krm svartpeppar (jag tog vitpeppar)
2 msk smör

4 soltorkade och marinerade tomater
4 svarta urkärnade oliver (tog jag inte)
20 blad färsk basilika
1 påse mozarella (125 g)

Gör så här:

Salta och peppra båda sidorna på lövbiffen.
Skär tomaterna i strimlor och blanda med oliver och basilika.
Skär mozarellan och lägg allt på ena halvan och vik över den andra.
Stek på medelvärme så att osten smälter och köttet får färg.

Till detta serverade jag rotfrukter.

Rotfrukter:
Potatis, ca 8 st.
3 palsternackor
1 stor röd paprika
2 rödlökar
Ca 5 morötter

Skala och skär alla rutfrukter i en smord ugnsform. Strö över grönsakskrydda och häll på olivolja.
Låt vara inne i ugnen ca 45 min. i 125-150 grader.

Till allt detta goda serverade jag Erik Lallerstedts bearnaisesås och sallad.


Tyvärr har jag ingen bild. Men jag ska försöka komma ihåg att ta kort på det jag gör!


Välkomna

Hej!

Camilla heter jag och pluggar sjätte terminen till förskollärare. Till vardags blir det ofast rätt "simpel" mat, men jag tycker det är roligt att laga god mat, särskilt när jag ska bjuda någon/några.

Jag kommer lägga upp väldigt enkla recept, både på mat, kakor och efterrätter.

Hoppas ni kommer hitta något som lockar!

RSS 2.0