Fröknäcke

I våras bjöd en kollega på detta smarriga knäckebröd. Sedan dess har jag gjort det rätt många gånger. Det är perfekt att äta när man är lite småsugen, antingen naturellt eller med en god ost. Dessutom är det massa nyttigheter i!
 
Ingredienser:

2 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 dl kokt vatten
1/2 dl rapsolja
Flingsalt
 
Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö sedan över flingsalt.
Grädda i 150 grader i ca 60 min.
 
OBS! Ät inte för mycket på en gång då kan man bli dålig i magen ;)

Äppelkaka i långpanna

Igår var jag ute på en liten skogsutflykt i skogen med två vänner. Tog med mig lite äppelkaka som jag hade i frysen.
Bjöd även på denna kaka på jobbet när det var jag som stod för veckofikan.
 
Ingredienser:

4 ägg
5 dl socker
200 gr smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel
 
Så här gör du:
 

1. Smält smöret. (under tiden kan du skala, kärna ur och klyfta äpplena).
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver.
3. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret.
4. Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna.
5. Vänd äppelklyftorna i socker- och kanelblandningen och fördela dem i smeten.
6. Grädda i ca 25 min, 200 grader. Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.

RSS 2.0