Mjölkchokladsnittar

Mjölkchokladsnittar

 

175 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

½ dl rårörsocker (el.muscovadosocker)

3 msk sirap (gjord på rörsocker enl.receptet, men jag tog vanlig)

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vanliljsocker

100 g mjölkchoklad (jag tog schweizernöt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Rör ihop mjukt smör och strösocker med elvispen.

2. Rör ner sirap och sedan alla övriga ingredienser.

3. Knåda ihop degen, det tar en stund innan den går ihop.

4. Forma degen till en rulle, lika lång som bakplåten. (Jag gjorde tre mindre rullar.) Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite.

5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite och den känns fast när på trycker på den. Viktigt att inte övergrädda den.

6. Låt längden svalna i ca. 5 min, skär den sedan i sneda bitar. Låt kallna på plåten.


Müslimuffins

För ett tag sen satt jag och bläddrade i gamla tidningar och hittade detta recept på muffins, faktiskt i Veckorevyn. De var jättelätta att göra, och goda. Jag kommer att äta dem till mellanmål men man kan äta dem till frukost. Det går dessutom utmärkt att frysa.

I receptet står det att det blir 6 stycken om man har stora muffinsformar och 8 stycken om man har små, men jag fick betydligt fler än så, tror det blev uppemot 20 stycken.



Det här behöver du:

4 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 1/4 dl ljust muscavadosocker
5 dl müsli
1/2 dl russin
10 torkade aprikoser i bitar
1 msk ljus sirap
1 ägg
1 1/2 dl naturell youghurt
1 dl matolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ muffinsformar på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt russinen och aprikoserna. Blanda väl.
Häll i oljan, yoghurten, sirapen och ägget.
Rör om ordentligt och fördela lika mycket i varje form.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.

Jordnötskakor

Jag har massa jordnötter hemma så jag blev sugen på att göra jordnötskakor eftersom det var massa år sen jag gjorde dem sist. Hade inte så mycket smör hemma så jag gjorde bara en halv sats. Receptet är dock på "vanlig" sats.

Jordnötskakor (ca 45 st.)

200 g smör

2 dl strösocker

2 dl havregryn

2 dl hackade salta jordnötter

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg.

Forma kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-17 min. på 175 grader.

Om man vill kan man smälta ca 50 gram mörk choklad och ringla över kakorna.


RSS 2.0