Mjölkchokladsnittar
Mjölkchokladsnittar
175 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
½ dl rårörsocker (el.muscovadosocker)
3 msk sirap (gjord på rörsocker enl.receptet, men jag tog vanlig)
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vanliljsocker
100 g mjölkchoklad (jag tog schweizernöt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Rör ihop mjukt smör och strösocker med elvispen.
2. Rör ner sirap och sedan alla övriga ingredienser.
3. Knåda ihop degen, det tar en stund innan den går ihop.
4. Forma degen till en rulle, lika lång som bakplåten. (Jag gjorde tre mindre rullar.) Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite.
5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite och den känns fast när på trycker på den. Viktigt att inte övergrädda den.
6. Låt längden svalna i ca. 5 min, skär den sedan i sneda bitar. Låt kallna på plåten.
Müslimuffins
I receptet står det att det blir 6 stycken om man har stora muffinsformar och 8 stycken om man har små, men jag fick betydligt fler än så, tror det blev uppemot 20 stycken.
Det här behöver du:
4 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 1/4 dl ljust muscavadosocker
5 dl müsli
1/2 dl russin
10 torkade aprikoser i bitar
1 msk ljus sirap
1 ägg
1 1/2 dl naturell youghurt
1 dl matolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ muffinsformar på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt russinen och aprikoserna. Blanda väl.
Häll i oljan, yoghurten, sirapen och ägget.
Rör om ordentligt och fördela lika mycket i varje form.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Jordnötskakor
Jordnötskakor (ca 45 st.)
200 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl hackade salta jordnötter
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
Forma kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-17 min. på 175 grader.
Om man vill kan man smälta ca 50 gram mörk choklad och ringla över kakorna.