Limepannacotta

2,5 dl mellangrädde
Nyårsmeny

Antal portioner: 4
Färdigt på: 20 min
200 g Kallrökt lax i skivor
1 kruka dill
2 st ägg, hårdkokta
1 st rödlök
3-4 dl gräddfil
1 burk ishavs- eller stenbitsrom (80 g)
2 st limefrukter
Citronpeppar, efter smak
Chiliflakes, efter smak
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1. Hacka laxen i små bitar men spara 2 skivor.
2. Hacka eller klipp dillen men spara lite till garnering.
3. Hacka äggen, finhacka rödlöken och blanda i en bunke.
4. Tillsätt gräddfil och rom.
5. Pressa över saften från 1 limefrukt och smaka av med kryddorna.
6. Fyll blandningen i vackra glas.
7. Strimla de återstående laxskivorna och lägg ovanpå röran. .
8. Klipp över mer dill och sätt en klyfta limefrukt på kanten av glaset
Om vi skulle ändrat något på denna rätt så skulle vi haft i även räkor och haft någon form av bröd som tillbehör. Annars var det supergott.
Varmrätt: Fylld lövbiff med mozarella, basilika, soltorkade tomater
Har egentligen redan detta recept på bloggen, men lägger upp det här igen. Då serverade jag rotfrukter till och bearnaisesås. När vi gjorde denna rätt på nyår stektes köttet lite för länge så det blev segt. Vi följde inte riktigt receptet utan tog lite på måfå.Vi åt resterna dagen efter och då lät vi det puttra i sky ett tag då blev det godare.

1 krm salt
1 krm svartpeppar (jag tog vitpeppar)
2 msk smör
4 soltorkade och marinerade tomater
4 svarta urkärnade oliver (tog jag inte)
20 blad färsk basilika
1 påse mozarella (125 g)
Gör så här:
Salta och peppra båda sidorna på lövbiffen.
Skär tomaterna i strimlor och blanda med oliver och basilika.
Skär mozarellan och lägg allt på ena halvan och vik över den andra.
Stek på medelvärme så att osten smälter och köttet får färg.

Fröknäcke
2 dl dinkelmjöl
Äppelkaka i långpanna
4 ägg
1. Smält smöret. (under tiden kan du skala, kärna ur och klyfta äpplena).
Mjölkchokladsnittar
Mjölkchokladsnittar
175 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
½ dl rårörsocker (el.muscovadosocker)
3 msk sirap (gjord på rörsocker enl.receptet, men jag tog vanlig)
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vanliljsocker
100 g mjölkchoklad (jag tog schweizernöt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Rör ihop mjukt smör och strösocker med elvispen.
2. Rör ner sirap och sedan alla övriga ingredienser.
3. Knåda ihop degen, det tar en stund innan den går ihop.
4. Forma degen till en rulle, lika lång som bakplåten. (Jag gjorde tre mindre rullar.) Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite.
5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite och den känns fast när på trycker på den. Viktigt att inte övergrädda den.
6. Låt längden svalna i ca. 5 min, skär den sedan i sneda bitar. Låt kallna på plåten.
Müslimuffins
I receptet står det att det blir 6 stycken om man har stora muffinsformar och 8 stycken om man har små, men jag fick betydligt fler än så, tror det blev uppemot 20 stycken.
Det här behöver du:
4 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 1/4 dl ljust muscavadosocker
5 dl müsli
1/2 dl russin
10 torkade aprikoser i bitar
1 msk ljus sirap
1 ägg
1 1/2 dl naturell youghurt
1 dl matolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ muffinsformar på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt russinen och aprikoserna. Blanda väl.
Häll i oljan, yoghurten, sirapen och ägget.
Rör om ordentligt och fördela lika mycket i varje form.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Jordnötskakor
Jordnötskakor (ca 45 st.)
200 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl hackade salta jordnötter
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
Forma kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-17 min. på 175 grader.
Om man vill kan man smälta ca 50 gram mörk choklad och ringla över kakorna.
Minipajer
Minipajer (ca 18 st)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt sedan vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i aluminiumformar och låt stå i kylen i 15-30 min.
Fyllning:
9 körsbärstomater
1 dl mellangrädde
2 dl mjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar
4 dl riven lagrad ost
Örter (jag tog torkad basilika)
Sätt ugnen pål 225 grader. Dela tomaterna i halvor. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Fördela osten i formarna och häll på äggstanningen. Lägg en tomathalva och örter i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
"Röra-ihop-kaka"
"Röra-ihop-kaka"
Du behöver:
150 gram smör/margarin
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Bär (jag tog trädgårdsmix som är på ca 125 gram som jag sockrade lite)
½ dl flagad mandel
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och mjöla en form som är ca 25 cm i diam.
Smält smör/marg. i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Rör ner ägg och socker.
Blanda i vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.
Bre ut smeten jämnt i formen, strö över valfria bär och strö över ca 1/2 dl flagad mandel.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Låt kakan svalna i formen.
Silviakaka
Silviakaka

Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kallt vatten
Glasyr:
100 gr margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Kokos
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt sedan vattnet.
Grädda i ugnen ca 25 min i 175 grader.
Ingredienserna, utom kokos, sjudes på svag värme
Låt kakan svalna något.
Bred på glasyren och strö på kokos.
Njut!
Tonfisksgratäng
Tonfiskgratäng
Till två personer:
Ris
1/2 burk tonfisk (jag tog en hel)
1/2 purjolök
1 dl konserverade champinjoner (skippade jag)
1 msk margarin
1 dl gräddfiler
1 dl mjölk
1/2 dl chilisås
1/dl riven ost
Tillbehör: sallad
Gör så här:
Tillaga riset efter anvisningar på förpackningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnssäker form.
Fräs purjolök och svamp i margarinet.
Blanda gräddfil, mjölk, chilisås
Fördela riset i formen.
Dela tonfisken i bitar och fördela den över riset.
Bred purjo- och lökfräset ovanför tonfisken.
Häll såsen över allt och strö över osten.
Gratinera i ugnen ca 20 min.
Lätt limechokladkaka
Lätt limechokladkaka
Ingredienser:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella lätt
Rivet skal av en lime
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt därefter Kesella och finrivet limeskal.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan svalna och servera med en klick grädde.
Skaldjurspaj
Skaldjurspaj
4 personer Ingredienser:Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten
Fyllning:
300 g oskalade räkor (100 g skalade)
175 g crabsticks
1 röd paprika
2 dl paprika och chili cremefraiche
1/2-1 tsk curry
1/2-1 kmm cayennepeppar
1-2 vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl riven gärna lagrad ost
Gör så här: Gör pajdegen eller använd färdig smördeg. Förgrädda skalet tills det fått fin färg. Skala räkorna och skär sedan paprikan och crabsticken i cm-stora bitar. Vispa samman ägg, cremefraiche och ost, tillsätt kryddorna, paprika, räkor och crabstick. Häll röran i pajformen och grädda i ca 45 min i 200 grader.
Biffar med soltorkade tomater
Det här behövs, ca 20 biffar:
6 msk ströbröd9 msk vatten
ca 1 gul lök (hada jag inte hemma, så tog röd lök istället)
600 g köttfärs
8 krm salt
1,5 krm peppar
Gör så här:
1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå några minuter
2. Hacka under tiden lök, soltorkade tomater
3. Blanda samman allt tills smeten blir smidig
4. Blöt händerna lätt och rulla och platta till biffar
5. Stek biffarna i riktligt med matfett tills de fått fin färg
Fylld lövbiff
Lövbiff:
Det här behövs till 4 personer:
4 stora utplattade lövbiffar, á ca 125 g
1 krm salt
1 krm svartpeppar (jag tog vitpeppar)
2 msk smör
4 soltorkade och marinerade tomater
4 svarta urkärnade oliver (tog jag inte)
20 blad färsk basilika
1 påse mozarella (125 g)
Gör så här:
Salta och peppra båda sidorna på lövbiffen.
Skär tomaterna i strimlor och blanda med oliver och basilika.
Skär mozarellan och lägg allt på ena halvan och vik över den andra.
Stek på medelvärme så att osten smälter och köttet får färg.
Till detta serverade jag rotfrukter.
Rotfrukter:
Potatis, ca 8 st.
3 palsternackor
1 stor röd paprika
2 rödlökar
Ca 5 morötter
Skala och skär alla rutfrukter i en smord ugnsform. Strö över grönsakskrydda och häll på olivolja.
Låt vara inne i ugnen ca 45 min. i 125-150 grader.
Till allt detta goda serverade jag Erik Lallerstedts bearnaisesås och sallad.
Tyvärr har jag ingen bild. Men jag ska försöka komma ihåg att ta kort på det jag gör!